Czym charakteryzują się słodycze bezglutenowe?

Autor: Atrakcje Dziecięce

Opublikowane: ponad 3 lat temu

Kategorie: Zdrowie i rozwój dziecka

Większość ludzi nie wyobraża sobie swojego życia bez słodkości. Nie ma się temu co dziwić, gdyż słodycze potrafią naprawdę umilić nam życie. Co więcej, w sklepach znajdziemy naprawdę bogaty ich wybór. Z tego też względu możemy testować różne smaki. Nie każdy może jednak jadać słodkości, w których składzie znajduje się gluten. Znajduje się on zaś przede wszystkim w tradycyjnych ciastkach, wafelkach czy biszkoptach. Na szczęście istnieją słodycze niezawierające glutenu.

bezglutenowe słodycze dla dzieci

Co znajdziemy w składzie bezglutenowych słodkości?

Nie ulega wątpliwości, że bezglutenowe produkty, w tym między innymi słodkości znajdują się w większości sklepów spożywczych. Sięgają po nie przede wszystkim osoby, które cierpią na celiakię. Co więcej, słodkościami bez glutenu interesują się także osoby borykające się z nadwrażliwością na gluten. Większość bezglutenowych słodyczy posiada w swoim składzie różne rodzaje mąk. Nie są to rzecz jasna mąki naturalnie bogate w gluten. Przede wszystkim wykorzystywana jest mąka kukurydziana, a także mąka ryżowa. Wiele słodkości bezglutenowych powstaje również z wykorzystaniem mąki owsianej czy mąki jaglanej. Wymienione powyżej mąki są najczęściej wykorzystywane podczas produkcji słodkości bezglutenowych. Nie oznacza to jednak, że nie korzysta się z innych mąk. Nieco mniej popularna, bo też znacznie droższa jest mąka kasztanowa. W sklepach możemy znaleźć jednak ciastka, w których składzie znajdziemy ten rodzaj mąki. Coraz częściej produkuje się bezglutenowe słodkości także z dodatkiem mąki z zielonych bananów oraz mąki z łubinu.

Jaką formę mają słodkości bez glutenu?

Większość osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać produktów zawierających gluten, prędzej czy później tęskni za tradycyjnymi batonami, waflami czy ciastkami. Na szczęście w coraz większej ilości sklepów znajdziemy smakowite produkty, w których składzie nie będzie zawarty gluten. Słodkości bezglutenowe mają często formę bardzo zbliżoną do tych tradycyjnych.

Bez większych trudności znajdziemy bezglutenowe wafle, słodkie ciastka z kremami, a także kruche ciastka owsiane z dodatkiem orzechów, czekolady i suszonych owoców. Wśród słodyczy bez glutenu na szczególną uwagę zasługują także biszkopty i muffinki. Możemy nawet zakupić gotowe bezglutenowe mieszanki, z których pomocą przyrządzimy słodkie wypieki pozbawione glutenu. W sklepach znajdziemy również bezglutenowe czekolady, a jak wiadomo miłośników tego rodzaju słodkości nie brakuje. Nie ulega wątpliwości, że warto byłoby również zainteresować się lodami bez glutenu.

Jak rozpoznać produkty, w których nie znajdziemy glutenu? Jak się okazuje jest to bardzo proste. Przede wszystkim należy szukać odpowiedniego oznaczenia na danej słodkości. Symbolem produktów bezglutenowych jest znak przekreślonego kłosa. Na większości produktów zawarto również oznaczenie słowne. W większości sklepów miejsca, w których znajdziemy słodkości niezawierające glutenu, są specjalnie oznakowane. Dzięki temu możliwe jest znacznie szybsze odnalezienie interesujących nas produktów. Bogatą ofertę słodyczy bezglutenowych znajdziesz na https://zakreconysloik.com.pl/bezglutenowe-slodycze

Mogą Cię też zainteresować:

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem