Płatki, płatki, płateczki

czyli kilka słów na temat śniadań

Autor: Wypisz wymaluj matka

Opublikowane: ponad 6 lat temu

Kategorie: Kuchnia dla dzieci

Jako mama jestem zwolennikiem mlecznych śniadań dla dziecka. Nie jakieś kanapeczki, tylko porządna, ciepła zupka mleczna. Staram się by Misia jadła dużo płatków. Owsianych, jaglanych, ryżowych, orkiszowych. Pewnie powiesz, że to przereklamowane. Że to nie prl aby karmić dziecko jakimiś papkami na bazie mleka. Sprawdzimy? 
Dzięki nim dziecko ma więcej energii na start w dzień, ponieważ spowalniają trawienie węglowodanów i wolniej uwalniają cukier z organizmu.


No dobra! Hola hola po co dwulatkowi zwiększać jeszcze aktywność poprzez jakieś posiłki?! No już tłumaczę. Weźmy na warsztat takie ziarna owsa. Owies zawieraz substancję takie jak: witaminy z grupy B, selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu nerwowego. Jest bogaty w antyoksydanty, dzięki czemu wprowadza w dobry nastrój. Zawiera substancje antydepresyjne. Płatki jaglane korzystnie wpływają na koncycje cery i włosów. Wzmagają koncentrację i bezsenność  (tak wlasnie drogie mamy ) Mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Dobrze wpływają na pracę nerek. Płatki ryżowe są lekkostrawne i sycące. Mają w sobie dużo żelaza. Płatki ryżowe nie zawierają glutenu! Są więc idealne dla tych szkrabów, które jeść go nie mogą. 

Mało? No to lecimy dalej.

Jesteś tym co jesz-można powiedzieć tak najprościej. Dieta dziecka ma duży wpływ na jego nawyki żywieniowe jako osoby dorosłej oraz na zdrowie jako dorosłego własne. Wiele chorób ujawniajacych się w wieku dojrzałym bierze się właśnie z zaniedbań dietetycznych lub nieprawidłowo wprowadzonej diety. Jedzenie płatków obniża ryzyko chorób serca i cholesterolu. Zmniejsza możliwość wystąpienia cukrzycy typu 2. Dieta bogata w owsianki pomaga też obniżyć poziom ciśnienia krwi. Może też zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. 

Płatki są 100% naturalne ! To ważne. Wiecie co ostatnio powiedziała mi pediatra? Że stężenie tłuszczy utwardzonych w jednym zjadanym  produkcie jest tak duże, że dla wyrównania wartości odżywczych powinniśmy jeść w zanian tylko tego typu płatki przez tydzień!  Dla mnie to jest szok osobiście.  No bo tłuszcze utwardzone sorry ale są wszędzie!!! Tłuszcz palmowy częściowo lub całkowicie utwardzony jest w dzisiejszych czasach niemalże składnikiem podstawowym produktów. 
Dobra ktoś tu napisze, że sorry werry, ale dziecko ma nietolerancje laktozy. Tak więc uwaga! Można gotować na mleku mm, roślinnym albo wodzie. Coraz częściej też pojawia się na półkach mleko krowie bez zawartości cukrów mlekowych. I zapewniam wszystkich z tego miejsca że też będzie dobre! 

Z płatków możecie przyrządzać również ciasteczka, batoniki, granole czy mussli.


Ja podzielę się z Wami prostym przepisem na to ostatnie, które dzisiaj na świeżutko poczyniłam  (no nie myślcie, że ten wpis to tak po próżnicy )

No więc:

  1. Wszystko co miałam z tego typu płatków (oprócz ryżowych) zostało do miski wstypane po 1 szklance. 
  2. Do tego dodałam 2 garście sezamu 
  3. I tyle samo wiurków kokosowych 
  4. Dożuciłam po garści rodzynek, żurawiny, daktyla i drobno posiekanych migdałów (można dowolnie komponować dodatki i wkrawać też owoce)
  5. Dodałam 2 łyżki miodu i starannie wymieszałam 
  6. Należy wysypać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 170°C. Trzeba pamiętać o tym by dość często przemieszać 
  7. Następnie należy się zajadać np z jogurcikiem 

Mogą Cię też zainteresować:

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem