Dieta dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym

Sprawdź, co radzi Dietetyk Aleksandra Kucharczyk

Autor: Aleksandra Kucharczyk

Opublikowane: ponad 4 lat temu

Kategorie: Zdrowie i rozwój dziecka

Dieta dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, powinna być bogata w produkty dostarczające białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, mikro- i makroelementy, a także w błonnik. Ważne jest, aby dieta zawierała produkty z różnych grup, ponieważ każda z nich dostarcza inne, ważne dla zdrowia, substancje odżywcze. Kolejnym istotny element jest zrównoważona dieta. Przewaga jakichkolwiek składników, podobnie jak niedobór substancji odżywczych, będzie mieć negatywny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka. Warto też pamiętać, że to właśnie w okresie dziecięcym kształtujemy prawidłowe nawyki żywieniowe. Badania pokazują, że osoby, które jako dzieci przestrzegały zasad prawidłowego żywienia w wieku dorosłym nie miały problemów w zbilansowaniu diety, dzięki czemu uniknęły nadwagi oraz otyłość a co za tym idzie, chorób z nimi związanych.


jadłospis małego dziecka

Piramida żywieniowa u dzieci

Instytut Żywności i Żywienia opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dzieci i młodzieży oraz wyszczególnił dziesięć zasad prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Co powinny jeść, co i ile pić, co wykluczyć z diety, co ograniczyć i na co zwrócić uwagę, by być zdrowym i uniknąć nadwagi oraz otyłości?

1. Piaty poziom piramidy

Na samym dole piramidy znajdują się różne formy aktywności fizycznej, która jest nieodzownym warunkiem zachowania pełnego zdrowia. Warzywa i owoce stanowią podstawę diety dzieci. Powinny być one spożywane codziennie, co najmniej 5 porcji dziennie, najlepiej w nieprzetworzonej formie, a więc w postaci porcji świeżych warzyw i owoców, ponieważ zachowują wtedy najwyższą wartość odżywczą. Zawierają one szereg witamin i składników mineralnych potrzebnych w prawidłowym rozwoju dziecka. Regularne jedzenie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia, niedokrwiennej choroby serca. Należy pamiętać, aby spożywać więcej warzyw niż owoców.

2. Czwarty poziom piramidy

Kolejne piętro zajmują produkty pełnoziarniste takie jak:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • makarony,
  • płatki zbożowe,
  • gruboziarniste kasze,
  • brązowy ryż.

Produkty z pełnego ziarna są cennym źródłem błonnika pokarmowego, węglowodanów złożonych, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: magnez, cynk, żelazo, związki potasu i fosforu czy selen. Wybierając pełnoziarniste pieczywo zwróćmy uwagę na etykiety. Często producenci używają substancji barwiących, aby uzyskać ciemny kolor chleba. Uważajmy również na płatki śniadaniowe, jedna porcji płatków może zawierać aż 6 łyżeczek cukru.

dieta dla dziecka

3. Trzeci poziom piramidy

Następny poziom zajmują produkty mleczne pod postacią chudego nabiału, do których zaliczamy mleko, sery. Pamiętajmy o mlecznych produktach fermentowanych: kefirach, maślankach, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Warto wprowadzić do diety dziecka produkty mleczne, gdyż są one bogate w dobrze przyswajalny wapń. Jest on głównym budulcem kości i zębów. Jeśli w pierwszych latach życia dziecka brakuje tego składnika, może to prowadzić do powstania kości o osłabionej strukturze, podatnych na złamania i urazy.

4. Drugi poziom piramidy

Kolejnym przed ostatnim piętrem piramidy są produkty zawierające pełnowartościowe białko. Osoba dorosła potrzebuje porcji białka w dwóch posiłkach, natomiast dziecko nawet w trzech. Dobrym wyborem są ryby (przynajmniej 2 razy w tygodniu), mięso lub jajka oraz nasiona roślin strączkowych. Dzieci nie powinny jeść produktów wędzonych, wędlin zawierających konserwanty i inne dodatki: azotyn sodu (E250), azotan potasu (E251).


5. Pierwszy poziom piramidy

Na samej górze piramidy znajdują się zdrowe tłuszcze i oleje roślinne w tym:

  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • olej z czarnuszki,
  • olej lniany.

Trzeba pamiętać, że należy wybierać tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych. Oleje tłoczone na zimno należy spożywać wyłącznie na surowo. Jako doskonałe źródło zdrowych tłuszczy sprawdzają się również orzechy, ziarna oraz pestki. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego. Bardzo cenne i ważne dla dzieci są tłuszcze omega-3. Występują głównie w tłustych rybach. Ważne jest, by ryby były kupowane w sprawdzonych źródłach. Unikać natomiast należy tłuszczy trans, czyli utwardzonych olejów roślinnych, znajdujących się w żywności typu fast food, w słonych i słodkich przekąskach, batonach, krakersach czy biszkoptach. Zadbajmy o żywienie naszych dzieci. Zdrowe nawyki dadzą wymierne efekty nie tylko dziś, także za kilka lat, gdy nasze pociechy będą wkraczały w dorosłe życie.

Mogą Cię też zainteresować:

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem